Vegaøyan ble skrevet inn på UNESCOs liste over verdens natur- og kulturarv i 2004. Begrunnelsen lyder som følger: ”Vegaøyan viser hvordan generasjoner av fiskere og bønder gjennom de siste 1.500 år har opprettholdt en bærekraftig levemåte i et værhardt område nær Polarsirkelen, basert på den nå unike tradisjonen med ærfugldrift. Statusen er også en hyllest til kvinners bidrag til dunprosessen.”

Begrunnelsen for Vegaøyans plass på den prestisjetunge listen er med andre ord det unike kulturlandskapet i området som er et resultat av samspillet mellom menneske og natur over lang tid. Særlig er det lagt vekt på den unike ærfugl- og duntradisjonen.

Senteret skal utvikle opplevelser, aktiviteter og engasjerende formidling som skal vekke internasjonal interesse og bidra til å styrke lokal stolthet og identitet. Verdensarvstedene skal være fyrtårn for beste praksis og bærekraftig utvikling i reiselivsatsningen i Norge.

 

Kontaktinformasjon:
Vega Verdensarvsenter AS
Nesveien 92, 8980 Vega
Daglig leder: Berit Martinussen
Mobil: 997 26 276
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Formidlingsleder: Ina Andreassen
Mobil: 971 23 813
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.