Norsk Luftfartsmuseum ble åpnet av HM Kong Harald V 15. mai 1994. Utstillingene er blitt til gjennom et samarbeid mellom Norsk Luftfartsmuseum, Luftforsvarsmuseet og AVINOR museum.

Bygget og utstillingene
Norsk Luftfartsmuseum er bygget over den provisoriske flyplassen tyskerne bygde under okkupasjonen under andre verdenskrig. Bygget er formet som en gigantisk propell.Utstillingsarealet, som omfatter militær og sivil luftfartshistorie, er fordelt på rundt 10 000 m2. Utstillingen er Nordens største innen luftfart.I tillegg til hovedbygget og utstillingene, har museet et eget bygg ved siden av som inneholder bibliotek, arkiv, foto, gjenstander, og verksted for restaurering av fly.

Forsvarets museers avdeling i Bodø, Luftforsvarsmuseet, har sin primære og faste utstilling av fly og luftmilitær historie integrert i Norsk Luftfartmuseums utstilling. AVINOR museum har også sin egen avdeling og utstilling her. Sammen med Norsk Luftfartsmuseum presenteres luftfartens historie fra begynnelsen med de første pionerflygere og deres bragder til dagens jetfly. Målet er også å formidle at luftfart er langt mer enn bare fly.

Museet ligger sentralt, ca 1,5 km både til Bodø sentrum og Bodø Lufthavn.

Opplevelser og arrangementer
Sommeren er vår høysesong med mye besøk av turister. Lokalbefolkningen bruker museet ellers i året. Vi har mange ulike arrangement i løpet av året, bl.a. foredrag, fly- og luftfartshistoriske relaterte seminarer, familiearrangementer, skiftende utstillinger og andre flyrelaterte arrangementer.

Du kan oppleve luftfart og luftfartens spennende historie på nært hold i våre flotte utstillinger. Du kan se berømte og beryktede fly som Spitfire, Mosquito, Junkers Ju-88 og Ju-52, Twin Otter, spionflyet U-2 og mange flere. Du kan bli med på en guidet omvisning eller utforske på egenhånd.

Høy kompetanse
Museet har høy kompetanse innen forskning og restaurering av fly, og høster anerkjennelse for dette også internasjonalt. Vi samarbeider i stor skala med andre aktører og museer i verden.

Skoler og barn
Museet satser også mye på skoleelever og barnehagebarn, og har årlig rundt 8000 barn innom som deltar på pedagogisk tilrettelagte opplegg. Vi har en stor avdeling med museumspedagoger, og kjører flere undervisningsopplegg med ulike tema.

 

Kontaktinformasjon:
Norsk Luftfartsmuseum
Olav V gate, 8004 Bodø
Postboks 1124, 8001 Bodø
Telefon: 75 50 78 50
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Web: www.luftfartsmuseum.no


 

Foto: Ernst Furuhatt, Guri Dahl, Anders Utgaard,