Opplev smaken av Lofoten! Når du er i Lofoten vil du alltid oppleve smaken av regionen. Du finner den veltilrettet på en av de mange spisestedene underveis, og du kjenner den igjen fra en tur i fjæra eller langs kaia.

Lukten av tørrfisk, tang og fjære pirrer sansene.  Vinden, solen og regnet i ansiktet, er de samme som setter smak og konserverer skreien til tørrfisk. Og det du ser rundt deg er et landskap som er preget av en levende og tradisjonsfestet matkultur. Du ser kaier, rorbuer, tørrfiskhjell, gårder og beiter fra fjære til fjelltopper. Det vi kan høste her, er fra hardføre og veltilpassede planter og dyr. Havet er et matfat som har livnært mennesker langs hele kysten og skapt særegne mattradisjoner mange steder i verden. På land har det forblåste klima satt sitt preg på plantelivet, men også Lofoten har sine oaser med fruktbar jord mellom høye fjell i le for den kalde nordavinden. De lyse sommerene og jevn fuktighet oppveier kort vekstsesong og skaper uventete muligheter, som en saftig stor gulrot som har samlet næring fra sola døgnet rundt.

På grunn av den gode kvaliteten har ”Tørrfisk fra Lofoten” fått geografisk beskyttelse i Norge, og kommer i samme klasse som champagne og parmaskinke!
En merkevare bygget gjennom tusen år. Det var vikingene som introduserte tørrfisk for Europeerne. De tok med seg den tørkede fisken på reiser til Europa og byttet fisken i andre varer. Tørking av fisk foregår i dag som den gang, helt naturlig uten tilsetninger. Dette er en av de eldste konserveringsmåtene for mat vi kjenner. Hodet og kroppen tørkes hver for seg, og før de henges på hjell, tas innmaten, lever og rogn ut. Lever går til tranproduksjon, mens rogn blir til kaviar. Fra hodet kan du spise både torsketungene og kjakene. Etter to-tre måneder på hjellen er fisken tørket og tas inn. Etter at tørrfisken er tatt inn i hus blir den sortert etter størrelse og utseende. Tørrfisken har skapt tette bånd med, og en åpen kultur for de reisende, og vi byr stolt fram våre lokale retter. Tørrfisk finner du også hengende på naustvegger og hjemme hos folk, som snacks både for store og små og som opphav til en spontan fest en midtsommernatt.

Vi håper at du benytter muligheten til å smake deg vei gjennom Lofoten.
Det grønne gresset som vokser i bratte fjellsider gir spreke og ekstra fine lam kjent som Lofotlam. Ku og geit gir både kjøtt og et mangfold av meieriprodukter. Urter sankes både ville i naturen og i urtehager. Biene gir honning til tross for at Lofoten er nord for Polarsirkelen. Midnattssolen er med på å gi en spesiell arktisk smak på det vi henter i naturen. Vi har også stolte produsenter av egg, is og sjokolade her. Vi kan by på sild, posteier og fiskerkaker laget fra tradisjonsrike oppskrifter. Laks, skjell, hval og andre typer fisk finner vi rett utenfor ”stuedøra”. Fantastisk ferske råvarer for store matopplevelser tilberedt av deg sjøl på rorbua eller servert på en av våre mange restauranter som har et godt samarbeid med lokale produsenter. Du finner lokal mat i butikkhyllene eller du kan stikke innom våre mange hyggelige produsenter. Uansett hva du velger vil du få føle, høre, se, lukte eller smake Lofoten. Vi ønsker deg god tur og opplev smaken av Lofoten!

 

Kontaktinformasjon:
Kontaktperson: Anne Karine Statle
Adresse: Storeidøya 87, N-8370 Leknes
Telefon: +47 97 12 74 62
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Web: www.lofotenmat.no