I begynnelsen av oktober reiser Ann-Heidi Hansen til ATTA (Adventure Travel Trade Association) sin verdenskongress i Chile for å vise 700 delegater fra hele verden hvordan vi utvikler opplevelsesturisme i Nord-Norge.

Ann-Heidi Hansen er til daglig merkevareansvarlig i NordNorsk Reiseliv. Det som har fanget ATTAs interesse er hennes doktorgradsarbeid ved Universitetet i Nordland om hvordan bedriftene kan lære seg å gi sine gjester magiske øyeblikk og gåsehudopplevelser.

Det har vært forsket mye på den nye opplevelses-økonomien i siste årene, men utfordringen er å få denne kunnskapen omarbeidet til «oppskrifter» for dem som vil utvikle opplevelser for turistene.   Hansens doktorgradsavhandling har gitt mer innsikt om hva som skjer i de magiske øyeblikkene, hvordan de skapes og når og hvorfor de oppstår. Å skape slike minneverdige øyeblikk har etter hvert blitt helt sentralt for reiselivsnæringens verdiskaping, og de nordnorske nærings- og FoU-miljøene er regnet for å være i forkant på dette, også internasjonalt.

 

I Chile skal hun formidle innsikter fra doktorgradsarbeidet sitt, men også presentere første versjon av en «oppskrift» som gjør det mulig for bedriftene å bruke denne kunnskapen når de planlegger nye opplevelsestilbud. Denne «oppskriften» systematiserer kunnskap fra Hansens doktorgradsavhandling, andre forskningsprosjekter fra Opplevelser i Nord og utviklingsarbeid i bedriftsklyngen Innovative Opplevelser som har sin base i Nordland. At Hansen er «Key Note Speaker» på denne verdenskongressen er en stor fjær i hatten for alle som er involvert i å utvikle Nord-Norge som en landsdel for opplevelsesdrevet reiseliv. Hun skal også lede to workshoper på temaet i konferansen.

Allerede i slutten av oktober blir det gjenbesøk til Nord-Norge fra ATTA i regi av bedriftsklyngen Innovative Opplevelser. Da kommer Chris Doyle fra ATTA-ledelsen til Norsk Opplevelseskonferanse, som i år arrangeres i Lofoten, for å fortelle at «there is a travelution going on». Hans budskap er at meningsfulle opplevelser og bærekraftig utvikling med fokus på lokal verdiskaping må styre utviklingen. ATTA /UNWTO har nylig publisert en internasjonal studie som viser at for adventure-turismen kommer 65% av turistenes forbruk den lokale økonomien til gode.

Neste skritt i dette samarbeidet er utviklingen av det som har arbeidstittelen «InnoLabs», dvs. at internasjonale Adventure-operatører og opplevelsesbedrifter i Nordland møtes og sammen utvikler nye innovative opplevelsestilbud til de internasjonale markedene for adventure turisme. Første «InnoLab» er allerede under planlegging og vil bli testet ut i regi av Innovative Opplevelser på nyåret.

Se mer på www.innopp.noog http://www.adventuretravel.biz/connect/summit/chile-2015/

Kontakt;

Ann-Heidi Hansen, Nordnorsk Reiseliv AS (Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.)

Bård Jervan, klyngeleder Innovative Opplevelser (tlf. 90942560, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.)