Denne uka møtes 300 aktører fra hele landet i Svolvær til Norsk Opplevelseskonferanse for 11. gang. Konferansen er en verdsatt møteplass for alle som driver med og er opptatt av opplevelsesbasert reiseliv.

Tre utfordringer for reiselivet
Bård Jervan i næringsklyngen Innovative Opplevelser, som står bak konferansen, ser tre utfordringer for reiseliv og internasjonal turisme som en viktig satsningsnæring for Norge. «Vi må skape årshjul av opplevelser som gir besøk hele året og skaper lønnsomme helårs arbeidsplasser. Vi må evne å møte økt digitalisering og turistenes økte opplevelsesforventninger og vi må håndtere utforingene fra økte volumer på en bærekraftig måte». Konferanseuka inneholder en rekke fagseminarer og workshops i samarbeid med bl.a. Stiftelsen Miljøfyrtårn, NHO Reiseliv, Innovasjon Norge, Nordland Fylkeskommune og De Historiske Hotel og Spisesteder.

Reiselivstrender
Konferansen åpnes av Anne Skare Nielsen i Future Navigator som er Skandinavias ledende framtidsforskere. Hun vil sette fokus på de trender og samfunnsendringer som også vil endre framtidens turisme. Reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge vil presentere sin nye nasjonale strategi «hele Norge hele tiden» og det nye «Veikartet for bærekraftig reiseliv» blir debattert.

Opera under fiskehjellene
Satsningen på Nasjonale turiststier for å demme opp for økt slitasje på sårbar natur blir presentert. Internasjonale matelskere («foodies) og gode arrangementer blir debattert som muligheter å skape tilbud som er både vær- og sesonguavhengig. Årets innovative opplevelse for deltakerne er derfor en måltidsopplevelse som foregår både ute og inne. Den kobler opera, historiefortelling, fiskehjeller, lysdesign, en historisk hendelse, Lofotens relasjoner til Italia og mørketid sammen på en helt ny måte.

«Aventure tourism» vokser raskt
Den raskest voksende delen av internasjonal turisme, også i Norge, er det som kalles «adventure tourism». Den kjennetegnes både av turister som søker opplevelser tett på de stedene og naturen de besøker. Disse utgjør derfor et stort vekstpotensial for lokale næringsaktører. I forlengelsen av konferansen arrangeres derfor et kurs i forretningsutvikling for dette markedet i regi av den ledende internasjonale bransjeorganisasjonen Adventure Travel Trade Assosiation.

 

Kontakt: Næringsklyngen Innovative Opplevelser v/ klyngeleder Bård Jervan tlf. 909 42 560